Tromso (2)

13 april 2022 at 14:32

Tromsø, we are back! En nu echt! Ik heb een fietstocht gepland langs allerlei hoogtepunten (waarom zou je dat doen, denk ik nu). Omhoog, omlaag, omhoog, omlaag! Ze zijn hier niet gewend aan fietsers, dus er wordt wild getoeterd. Of vooral omdat ik op de ‘schone’ weg fiets en niet op het glibberige fietspad wellicht.
Over een enorme brug naar de overkant gefietst en daar uiteindelijk met een grote skilift omhoog. Niet fietsbaar, en gevaarlijk (eergister nog iemand dood gegaan door een lawine); dus we mogen niet offpiste. Dus we gaan offpiste!
Je staat hier voor het gevoel ‘op het dak van de wereld’. Op een enkeling na, maakt niemand de klim naar boven. Er is geen pad, dus het is 45min-1uur lang stampen door een pak sneeuw van ruim 60cm. Maar boven, een uitzicht van jewelste. En kou!
Snel naar beneden, en ’s avonds uit eten. Rendierburger gegeten. Rendier stond nog op de wensenlijst, maar ik kan niet zeggen dat het speciaal was. In ieder geval blij dat ik niet voor de walvis ging. Die was taaaaaaaai.

Na het weekend weer naar zee. Vertrokken uit Tromso met een MISCEX 830. Deze geweldige manoevreeroefening (rijtjes, formaties, draaien, opformeren, naast elkaar, schuin, achterstevoren), is het huzarenstukje van de COMNLMARFOR. Het liefst zou de COM ‘all ships follow me’ uitgeven, heb ik zo het idee.

Baltic
We varen ondertussen naar de Baltic. In lijn met de NATO Missie ‘Assurance’ van de baltische staten. Laten zien dat NATO kan en wil opereren in de Baltische Zee. Naar directe aanleiding van de oorlog in Oekraine, laten weten aan partners in de Baltic en Oost Europa, dat ook de marine meedoet en aan de oostgrens patrouilleert.

En wat doen we op weg naar de baltic? Uiteraard: State 1 Exercises. Deze week in de categorie Battle Damage Exercises (BDX). Wat doen we bij schade aan het schip en bemanning. Terwijl we die oefeningen uitvoeren, uiteraard een RAS, en doen we een schietoefening. Toepasselijke naam voor de schietoefening; een Killer Tomato (opblaastomaat) kapotschieten in een navigatiebox op zee met de naam ‘Ketchup’. We doen een luchtverdedigingsoefening met/zonder echte vliegtuigen en gaan ten anker nabij Frederikshaven.
Daar embarkeren we de Minister van Defensie, die ons een hart onder de riem komt steken voor de missie. We zijn belangrijk!

En daarna: op naar Talinn! Maike en de kinderen komen over, yes!