Trondheim & Cold Response

24 maart 2022 at 22:11

 En daar was Trondheim. Ooit hoofdstad van Noorwegen, nu winterse bestemming. Tevens de haven om de SNMG1 staf aan boord te nemen. Na wat ICT-ondersteuning op de vrijdag, zaterdag een bezoekje aan de skipistes. Na het langlaufen (geen succes, dat doe ik niet meer!), nog heerlijk door trondheim gestruind.
Op zondag in de ochtend een stukje joggen en daarna nog wat winkels en terrasjes bezocht.

 

Op naar zee! Deelname aan Cold Response ’22. Een grote NATO oefening voor amfibische eenheden, met het nieuwste vliegdekschip van de UK:

 

Queen Elizabeth, Franse helikoptercarriers, onderzeeboten? Jazeker, want voor de oefening voor ZPRV begonnen was, werden we ge-retasked. Ondersteunen van de Submarine Commanders Course (SMCC). Oftewel: rondscheuren in fjorden en onderzeeboten zoeken met sonar (One Ping Only…).

Dus, casex-casex-casex. Tussendoor photex met alle schepen, en miniwars (drie onderzeeboten in het fjord tegelijk) en vliegoperaties met boordhelikopter NH90. Oh, en State 1 drills. We waren inmiddels wel vergeten hoe het in de FOST ging!
Tot het noodlot toe sloeg. Op Zr.Ms. Tromp ging de draaikoppeling van de Smart-ELR stuk. Dat leverde een draaiverbod op voor de Smart-ELR aan boord, en opdracht kwam om deze zo snel mogelijk te vervangen in Tromso, afmeersteiger Krokovelshavn.