SARC4: Exercise NOCO, Karlskrona en Orkaan Irma

21 september 2017 at 12:04

SARC4 (Exercise Northern Coast)
Met goede moed vertrokken uit Rotterdam, voor de eerste week van SARC4. De SARC4 betreft de volgende stap van het opwerktraject is het oefen-gereed maken van het schip. Commandant STC: “in SARC 4 (…) gaan we de eenheid inzetten. Daarbij kijken we niet alleen naar de inzet van wapens en sensoren, maar leren we de bemanning omgaan met schade aan het eigen schip. Met onder meer helikopter-operaties, oefeningen in gevechtswacht en gesimuleerde granaatinslagen en machinekamerproblemen, komt er flink wat druk op de ketel te staan”. Hard aan het werk dus. De eerste week met een Nederlands verband naar het oefengebied ten zuiden van Zweden. Oefeningen gedraaid met het boardingteam (zij gaan aan boord van civiele schepen om controles uit te voeren van bemanning en lading), dual spot helikopteroperaties, manoeuvreeroefeningen en andere oefeningen voor het brugteam en commandocentrale.

[showhide type=”blog”]
Karlskrona
Na de eerste week volgde er een havenbezoek aan het marinestadje Karlskrona. Het havenstadje is ooit ontstaan uit de wens van Zweden om ook ’s winters, bij ijs en sneeuwval, een beschikbare haven te hebben. Het kleine stadje is er daarna ‘aangegroeid’. Omdat de Karel Doorman met zijn ruim 200 meter te groot is voor de kades van Karlskrona, lagen we in het fjord voor anker. Een tenderbootje verzorgde de af- en aanvoer naar de wal. Op vrijdag een biertje gedronken in de Fox and Anchor, waarbij de gehele kroeg vol stond met andere militairen. Met 5 Nederlandse schepen en ook Belgische, Engelse, Duitse, Zweedse, Poolse, Noorse, Deense, Litouwse, Estse en Letse schepen was het aardig gezellig. Een aantal jaargenoten gezien en ook bekenden vanuit België gesproken. Zaterdagochtend een conferentie over de Northern Coast oefening en ´s middags een wandeling door het stadje, met oa. Bliksembezoek aan het dierenparkje (met varkens, kippen en konijnen!) en heerlijk weggeregend. Daarna nog gegeten bij de Fox and Anchor, alvorens terug te gaan naar het schip. Zondag de ankerwacht gelopen waarbij visuele peilingen, radarafstanden en gps-positie de middelen zijn om te controleren of het schip nog steeds voor anker ligt (en geen krabbend anker heeft).
Maandag begon de Northern Coast oefening. Deze multinationale oefening, die dit jaar in de zee tussen Karlskrona, Bornholm en Oland werd uitgevoerd, is een jaarlijk terugkerend fenomeen. Klassieke oorlogsvoering tussen oppervlakteschepen, een grote mijnenjacht-oefening, patrouilles van vliegende eenheden (helikopters, vliegtuigen) en dreiging van onderzeeboten. De Karel Doorman vervult zijn primaire taak, Bevoorrading-Op-Zee. Daarnaast zal zij in het verloop van de oefening Duitse en Nederlandse mariniers meenemen voor een amfibische oefening.

Orkaan Irma
Woensdag eindigde de NOCO oefening al voor de Karel Doorman. De orkaan Irma had zoveel schade aangericht op het eiland Sint Maarten (SXM), dat een directe inzet van de Karel Doorman van belang zou zijn. Er werd direct koers gezet naar Den Helder, om al het materieel af te zetten dat meegenomen was voor de NOCO, en direct volladen met materieel voor SXM. Vrijdag aangekomen in Den Helder, en direct aangevangen met ontladen. Maandags begonnen met laden: politieauto’s, brandweer, drinkwater, bouwmateriaal, stoelen voor klaslokalen. Woensdag rond 1300 vertrokken naar SXM. Met een gemiddelde snelheid van 18 knopen, aankomst over 11 dagen.
Omdat ik wacht op de geboorte van mijn dochtertje, ga ik niet mee varen. Daarom komende tijd werkzaam op de NLBEOPS afdeling Aircontrol. Vervangende werkzaamheden dus!
[/showhide]
J.